Direktlänk till inlägg 9 mars 2010

Tandtroll eller mjölktjuv det är frågan

Av Sol - 9 mars 2010 08:22

Sols viktnedgång kan bero på två saker. Veterinären tyckte sig se klara spår av karies. Långt bak i munnen. Inget som man kan fixa på hemmaplan. Hon äter lite långsamt i hagen, men allt som finns i boxen från intag till natt försvinner varenda smula av. Jag håller tummarna och ökar fodergivan igen. B-vitamin hävdar min veterinär är att elda för kråkorna. Det är sött och gott, men hästen klarar bara att ta upp ca 1% av b-vitaminet. Om det är B-vitaminbrist så ska det ge med spruta 2 ggr per dag. Där ser man. Nu återstår frågan hur jag fordrar upp damen så hon får i sig rätt mängd. Det är ett elände när man inte har en höanalys att luta sig emot. Hur snabbt kan man få en analys? Vem kontaktar man. Någon som har tips?

 
 
Ingen bild

Inga-Lill

9 mars 2010 10:04

http://www.eurofins.se/tjanster/lantbruk/hastar-.aspx
här kan du få hjälp med analys. Det brukar gå ganska fort.
I år är det många hästar som fallit ur pga kyla men också pga att proteinvärdena i grovfodret är låga. Går lätt att rätta till om man vet om det. T ex lucern eller rena proteinmineraler. När du fått analysen kan du skicka den till t ex Krafft så hjälper dom dig med en foderstat gratis. Eller så gör du en egen på nätet. Lycka till!

 
EXZENTRICS MARIE

EXZENTRICS MARIE

9 mars 2010 13:05

Det finns flera seriösa firmor på Internet som kan hjälpa dig. Brukar gå att få svar på sin analys inom några dagar efter den kommit fram till firman. Smidigt!

Om man får komma med en personlig åsikt så tycker jag att du också bör tänka på att dela helt på mor och dotter under en längre period. Kanske inte lika smidigt som med höanalysen men tyvärr nog nödvändigt av många anledningar.

Vi ses på vägen! Vinke-vink med telefonen i högsta hugg.

http://welcome.to/stuteri.exzentric

 
Gitte

Gitte

9 mars 2010 13:22

De har varit åtskillda i separata hagar och efter det har hon har inte gett mjölk under många månader så det var med stor förvåning jag noterade att juvret var fyllt igen. Just nu finns det ingen möjlighet att separera dem eftersom alla hagar är nedsprungna eller igensnöade :I Har inte heller velat stressa Sol med att separera henne från dottern när hon varit skadad.

Så jag provar att fordra upp henne ett tag och ser om det hjälper. När snön försvinner kan man ju flytta unga fröken till en lämplig flock.

Tack för tips om analys. Ska genast skicka iväg en tuss för koll. Misstänker att det är låga värden i kombination med kylan som fått henne mager. Tycker nog att mina killar tunnat ur lite på sistonde också. Men i deras fall är det ingen nackdel :)

http://www.nissebus.bloggagratis.se

 
Stina

Stina

9 mars 2010 14:14

Lucern kan du alltid lägga på innan du fått svaren på analysen.

Tänk på att ta proven från flera olika balar annars blir det lätt missvisande.

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

GR

10 mars 2010 09:06

Ja, det är ett helvete när man äter mat som inte är analyserad. Som den där kladdkakan vi åt igår. Det fanns ju inga papper alls på den. Men vi konstaterade att den var mörk, kladdig och sött.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sol - 22 september 2020 16:37

Älskade Nissebus, det allra tuffaste beslutet fattades för några dagar sedan. Vi visste att detta var din sista sommar. 32 år är ett långt liv även för en tuff, stark och tålmodig islandshäst. När kroppen inte orkar och tänderna börjar ta slut. Då må...

Av Sol - 6 april 2020 07:28

Stallet är fortfarande vår trygga vrå och naturen börjar bli grön och skön. Nisse vinner fortfarande race - iallafall mot tvåbenta. 32 år och fortfarande spänst i ben och solsken i blick. Även med regntäcke på. ...

Av Sol - 20 mars 2020 08:00


En hjälpande hand behövs alltid i stallet och på turen. Hurtiga Humlan, Höken och maken ställer upp. Övervakade av Heba! ...

Av Sol - 20 mars 2020 07:55

Balansövningarna tränades såklart först på Nisse.

Av Sol - 20 mars 2020 07:53


Man kan träna balans och trick hälsar Freya.

Presentation

Omröstning

Vad är bäst med sommaren?
 Långritter
 Rida och bada
 Bromsar och mygg
 Ljuset, ljuset och ljuset!
 Semestertider

Fråga mig

24 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards